Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısı birden fazla sebepten olabilir.
Dişimizde göremediğimiz küçük kanalcıklar bulunmaktadır ve bunların üst kısmını dış ortamın etkilerinden koruyan mine dediğimiz bir tabaka vardır. Eğer bu tabaka kalkarsa bu kanalcıklarda ortama açılır. Mikroorganizmalara ve sıcak soğuk şekerli gibi yiyeceklere karşı hassaslaşır. Mine tabakasını korumak için asitli yiyeceklerin (kola, turşu gibi) tüketimini azaltmak ve oral hijyene yani diş fırçalamaya dikkat etmek lazım. Bunun dışında fırçalama esnasında diş fırçalarımızın da sert olmaması gerekir. Sert fırçalar yada sert fırçalama sonucu diş etlerine kronik travma oluşturup oradaki diş etini ve hatta minenin kökteki karşılığı olan sementi rahatlıkla uzaklaştırıp dişte hassasiyetler ve hatta çürükler ortaya çıkabilir.
Bazen ağrılar bize erken teşhis için belirtiler verir. Bunlar içinde ilk belirtiler genelde soğuk ve şekerli gıdalarla gelen ve hemen geçen keskin ağrılar olur. Bu tarz ağrı yapan dişler dolgu gibi hem işlem süresi kısa hem de maliyet olarak daha uygun tedavilerle kurtarılabilir. Eğer ağrılar gece uykusundan uyandıran ya da kendi kendine gelen uzun süren ağrılar olursa o zaman işlem daha zahmetli bir tedavi olan kanal tedavisine döner ki bu da dişimizin içindeki damar sinir paketinin alınarak canlı dişlerimizden çürüklere karşı dayanıklılığının daha da azaldığı bir durum olur. Burada iş yine sizlerde; o dişlere iki kat daha iyi bakmanız gerekecek. Eğer kanal tedavisi yapılamayacak kadar büyük çürükler oluşmuşsa ne yazık ki artık ağızdaki enfeksiyon odağı olmaması adına çekilip o bölgeye implant yada protetik bir tedavi planlanacaktır. Eğer bunu da geciktirir ve bu işlemelerden de kaçarsak o bölgede sürekli bir kemik kaybı yaşanır ve hem öndeki hem arkadaki dişte de kemik kayıpları başlar ve belki de hiç çürük olmasa da o dişlerinde kayıpları gerçekleşebilir. Bunun dışında o bölgede çiğnemede yapılamayacağından hem tükürüğün yıkayıcı etkisinden faydalanamadığından o bölgede diş taşıyla beraber gelen bir dişeti kaybı ve belki devamında kemik kayıpları oluşabilir ve çiğnememeye bağlı eklem rahatsızlıkları da gerçekleşebilir.
Ağzımızdaki bir çürük sadece kendi başına o dişte kalmayıp ortamın mikroorganizma florasını da değiştirerek çürüğe yatkın bir ortam oluşturup diğer dişlerde de çürük başlatır ve ciddi derecede ağız kokusu yapar.
Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrısında anlık çözüm olarak ağrı kesici alınabilir. Fakat bu çözüm kısa süreli ve geçici olacaktır. Ağrıyan dişe tedavi yapılmadan diş ağrısı geçmeyecektir. Diş ağrısını çok ertelemeden sizleri Anadolu Ağız ve Diş sağlığı Polikliniğimize bekliyoruz.