Diş Hekimi Muayenesi

Oral diagnoz; ağız içinde bulunan diş ve çevre dokularda meydana gelen hastalıklar ile diş ve çevre dokularda belirti verebilen çeşitli sistemik hastalıkları teşhis eden ve tedavi planlamasına olanak sağlayan diş hekimliği bölümüdür.

Doğru teşhis; iyi bir tedavinin ilk basamağını oluşturur.

Düzenli diş hekimi muayenesi, meydana gelmesi muhtemel diş çürüklerinin, diş eti hastalıklarının erken teşhis edilmesine ve mevcut durumun daha da kötüye gitmeden derhal müdahale edilmesine olanak sağlar.

Ayrıca diş tedavilerini olumsuz etkileyebilen sistemik hastalıklar (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı vb.) bizi şüpheye düşürdüğü durumlarda hastaları ilgili doktora yönlendirmeye yardım eder.

Diş Hekimi Muayenesinde Neler Yapılır?
Muayeneye gelen hastaların genel sağlık durumu ardından ağız hijyeni değerlendirilir. Kötü koku varlığı, çürük-kırılmış dişler gibi hastayı rahatsız eden durumlar tespit edilir.
Hastanın farketmediği, diş sıkmaya bağlı diş aşınmaları gibi durumlar hekim tarafından tespit edilebilir.
Hekimin eliyle ve gözüyle yaptığı muayeneye ek olarak ağız içi (periapikal, panoramik)
Röntgenlerle muayene desteklenebilir
Image Title
Diş Hekimi Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Genel olarak yılda en az iki defa, 6 ayda bir düzenli bir şekilde diş hekimi muayenesi yapılmalıdır. Muayene için bir sebep aranmamalıdır. Çünkü erken teşhis her zaman var olan bir durumun daha kötüye ulaşmadan en basit yoldan tedavi edilebilme şansını verir.