Periodontoloji (Diş Eti Tedavisi)

Diş Taşı Nedir?

Diş taşları dişlerde oluşan bakteri plağına tükürükteki minerallerin çökelmesi ile oluşur ve temizlenmeleri gereklidir.

Diş Taşı Temizliği Neden Yapılmalı ?

Diş taşlarının temizlenmemesi durumunda dişeti kanamaları, ağız kokusu ve bölgesel hassasiyetler gelişebilir, enfeksiyon ve kemik yıkımına bağlı olarak diş kayıpları olabilir.

Diş yüzey temizliği ve kök yüzey düzleştirilmesi işlemi ile bahsedilen sorunların ilerlemesinin durdurulması ve tedavisi amaçlanmaktadır. Bu tedavi işleminin yerine günümüzde yapılabilecek başka herhangi bir tedavi yöntemi yoktur.

Sürekli Diş Taşı Temizliği Gerekir mi ve Tedaviden Sonra Bizi Ne Bekler?

Diş taşlarının yeniden oluşmaması için dişlerde bakteri plağı oluşumu engellenmeli, bu nedenle dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve ara yüzeylerin temizliği için diş ipi kullanılmalıdır.

Tedaviyi takiben İlk 1‑2 günde ağrı, kanama, hafif şişlik, abse ya da deride renk değişimi  oluşabilir (Bunları engellemek için hekimin tavsiyelerine maksimum derecede uyulmalıdır). Dişeti hastalığının şiddetine göre dişlerde aralanma, dişeti çekilmesi, dişlerin arasına daha kolay gıda birikmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Tedavi sonrasında dişlerde sıcak soğuk hassasiyeti oluşabilir. Tedavi sırasında dişlerde geçici bir dönem sallanma artışı oluşabilir. Dişlerin üzerine bastırınca hafif ağrı hissedilebilir. Canlı bir doku olan dişetinin yapılan tedaviye verdiği yanıt (iyileşme) hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bu yüzden tedaviye yanıt alınamayan durumlar olabilir ve tekrarlayan seanslar gerekebilir. Bazı dişeti tedavilerinden sonra dokuların tamiri 3‑4 hafta sürebilmektedir. Gerekli dişeti tedavilerinden sonra gerekli ise ilk kontrol randevusu 3 ay sonra, rutin kontroller ise 6‑12 ay aralıklarla yapılmaktadır. Bu tedavi sonucunda tam iyileşme olabileceği gibi, gerekli görülen durumlarda ileri periodontal cerrahi tedaviler de önerilebilir.

Diş Taşı Temizliği, Yani Periodontal Tedavi Yapılmazsa Ne Olur?

Önerilen tedavi uygulanmazsa dişlerin olduğu bölgede dişeti hastalığı devam eder. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak dişlerde hareketlilik artışı, çiğneme fonksiyonunda azalma ve daha ileri dönemde diş kayıpları meydana gelebilir. Sağlığı bozulmuş periodontal dokular genel sağlığı da olumsuz yönde etkiler.

Kliniğimizde periodontal flep, kök yüzeyi kapatma, gingivektomi gibi ileri periodontal cerrahi işlemler yapılmaktadır.