Pedodonti

Pedodonti Nedir?

Çocuklarda süt dişleri genellikle 6 aylıktan itibaren çıkmaya başlar ve 3 yaşında tamamlanır. Hepsi çıktığında toplamda 20 tane süt dişi olur. 6 yaşından itibaren de ön dişlerden başlayarak süt dişleri yerini daimi dişlere bırakır ve 12 13 yaşlarında daimi dişlenme bitmiş olur. Bu dönemlerde çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan anabilim dalına pedodonti denir.

 

 

Süt Dişlerinin Önemi Nedir? 

Yetişkinlerin diş eksikliğinde olduğu gibi çocukların da süt dişi eksikliğinde beslenme problemleri görülür. Dişlerin bir diğer görevi de konuşmaya katkısıdır. Konuşmanın düzgün gelişebilmesi için süt dişlerinin eksiksiz ve sağlıklı olarak ağız içindeki varlığı çok önemlidir. Ayrıca süt dişleri kendilerinden sonra gelecek daimi dişlerin yerlerini korumak için yer tutucu görevi de üstlenmektedir. Bu sebepten erken süt dişi kaybı ilerde ortodontik tedavi gerektirecek sorunlara yol açabilir.

Pedodontik Tedaviler Nelerdir?

Süt ve genç daimi dişlerde tüm restoratif (dolgu) ve endodontik (kanal tedavisi, amputasyon) tedaviler uygulanabilmektedir. Süt dişleri mümkün olduğunca ağızda tutulmalıdır.

Tedavi edilemeyecek durumda olan süt dişlerinin çekilmesi gerekir. Bu durumda da alttan gelecek daimi dişin yeri kapanmaması için çekim boşluğuna yer tutucu yapılmalıdır.

Diş çürüğünden koruyucu ve önleyici uygulamalar da en az çürüklerin tedavisi kadar önemlidir. Bunlar fluorid verniği, fluorid jeli ve fissür örtücü uygulamalarıdır.

Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

  • Bebekler emzirilerek ya da şekerli, ballı süt karışımı ile dolu bir biberonla kesinlikle uyutulmamalıdır.
  • Bebeklerin dişleri çıkmaya başladığında emzirme ya da biberonla beslenmeden sonra dişler temiz nemli bir tülbentle temizlenmelidir.
  • Çocukların dişlerini fırçalamalarına yardım edilmeli ve ulaşamadığı ya da atladığı yerler güzelce fırçalanmalıdır.
  • Çocukların çok fazla şekerli yiyecek ve içecek tüketmelerine engel olunmalıdır.
  • Çocuklar her konuda anne ve babalarını taklit ederler. Onlara iyi bir fırçalama alışkanlığı kazandırabilmek için önce ailelerin bu alışkanlığı tam olarak gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Etkin bir tedavi süreci geçirebilmek için hekimin çocukla iyi bir iletişim içinde olması gerekir. Bu iletişimi sağlayabilmek için de çocuğun hekime güvenmesi ve ortama alışması gerekir. Bunun için dişlerde hiçbir sorun olmasa bile 3-4 ayda bir muayeneye gelmek, hem çocuk ve hekim arasında kurulacak iletişimi güçlendirir hem de erken dönem teşhis ve müdahaleler ile çocuğun acısız ve kısa süren tedavilerle mutlu bir şekilde klinikten ayrılması sağlanır.