Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma (Bleaching) nasıl yapılır?

Ev tipi ve ofis tipi olarak iki farklı yöntemle yapılmaktadır.

Ev tipi beyazlatma; hekim tarafından hastanın dişlerine uygun kalıp hazırlanıp bu kalıbın içerisine dişlerin beyazlaması için ilaç yerleştirilmesi ve günde 6-7 saat kullanılmasıyla gerçekleşen bir uygulamadır. Hastanın memnuniyet derecesine göre kullanım sayısı değişebilir.

Ofis tipi beyazlatma ise bizzat hekim tarafından klinik içerisinde uygulanır. Diş yüzeyleri beyazlatma için hazırlanır, diş etleri korunur. Ardından dişlerin yüzeyine beyazlatma ajanları sürülerek lazer beyazlatma cihazı ile 30-45 dk. dişlere uygulanır. Dişlerdeki beyazlama oranı dişlerin rengine göre değişiklik gösterecektir. Hasta memnuniyetine göre tek seansta bitebilen bir uygulamadır. Yine isteğe göre birkaç seans beyazlatma uygulanabilmektedir.

Diş beyazlatma (Bleaching) işlemi uygulandıktan sonraki süreç beyaz dişlerin kalıcılığı açısından önemlidir. Çay, sigara, kahve, tütün vb. gibi ürünler, çikolata, salça, ketçap gibi boya içeren gıdalar, kırmızı şarap gibi içecekler uygulanan diş beyazlatma işleminin kısa süre içinde geri dönmesine neden olacaktır. Mümkün olduğu kadar azaltılması hatta kullanmaktan kaçınılmalıdır. Yine ağız hijyenine dikkat edilmesi beyazlığın devamlılığı için önemlidir.

 

Diş Beyazlatma (Bleaching) Yapılmalı mı?

Diş beyazlatma (Bleaching), bir takım kimyasal maddeler kullanılarak, sağlıklı ve güvenli bir şekilde dişin rengini değiştirerek daha estetik ve kişiye özgüven sağlayabilecek tarzda beyazlatma amacı taşıyan bir işlemdir. Sağlık ve estetik etkenler bir arada düşünüldüğünde bireyin sosyal yaşamını etkileyebilecek seviyede renk bozukluğu bu yöntemle giderilerek, kişiye sosyal ve psikolojik anlamda ciddi oranda katkı sağlayabilecek bir uygulamadır.

Beyazlatmada kullanılan kimyasal ajanlar, ağırlıklı olarak karbamit peroksit, hidrojen peroksit ya da sodyum perborat gibi maddeler olup markalara göre genellikle bu maddelerden biri tercih edilmektedir.

Diş beyazlatmanın (Bleaching) hiçbir zararı olmadığı iddiası gerçek değildir. Uygun yöntemlerle bu zararlı etkiler minimuma indirilmiş olsa da özellikle uygun yöntemler kullanılmadığı takdirde beyazlatma sonrası ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Bu etkiler kısaca;

  • Diş Hassasiyeti
  • Mukozal İrritasyon
  • Pulpa Hasarı
  • Mine Yüzeyinin Değişimi
  • Restorasyonlar Üzerinde Değişim olarak sayılabilir.

Buna göre Diş Beyazlatma işlemi diş hekiminizin önerileri doğrultusunda kararlaştırılarak, uygun yöntemin belirlenmesi ile gerçekleştirilebilecek bir işlem olmalıdır.

before-after before-after
Before
After