Ortodonti nedir?
Dişlerdeki çapraşıklıkların, dişlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin, çenelerin birbirleriyle ve dişlerle olan ilişkilerindeki bozuklukların tedavisidir.
Dişlerdeki bozukluklar estetik, fonksiyonel, fonasyonel açıdan problemler oluşturmaktadır. Kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilemekte, konuşmasında bozukluk oluşturmakta, yemek yerken çiğnemeyi zorlaştırmakta ve ilerleyen zamanda eklem problemlerine kadar gidebilmektedir.
Çapraşık dişler ağız hijyeninin sağlanmasını da güçleştirmektedir. Sağlıksız bir ağız diş çürüğünün, diş ağrısının, dişeti hastalıklarının başlıca nedenidir.
Dişlerin çapraşık olması çiğneme sırasında her dişe eşit yük dağılımını sağlayamaz ve diş problemleri kaçınılmaz olur. Eklem ağrıları meydana gelir.
Ortodontik tedavi sonucunda dişler bir sıra halinde sıralanır.
Diş tedavisi diş telleriyle, şeffaf plaklarla, çeşitli ağız içi-dışı apareylerle yapılmaktadır.
Ortodontik Tedavi Ne Zaman Yapılır?
Tel tedavisinde dişlerin çapraşıklık derecesi erken dönem için çok önemlidir. Süt dişlerinin düşmeye başlayıp daimi dişlerin çıkmasıyla dişler çenedeki yerlerini belirler. Erken süt dişi kayıpları daimi dişlerin olması gereken yerde olmamasına, hiç çıkmamasına neden olabilirler.
Yaklaşık 6-7 yaşlarında süt dişlerinin düşmeye başlamasıyla süreç başlamaktadır. 12-13 yaşlarında tüm daimi dişler çıkana kadar erken teşhis edilen diş bozuklukları ileriki yıllar uygulanacak tel tedavisinden daha basit olabilmektedir.
Yine çocukluk döneminde erken müdahale edilerek parmak emme, dudak ısırma, dil itimi gibi alışkanlıkların diş bozukluklarına neden olmadan önüne geçilmesi sağlanacaktır.
Çocukların diş bozuklukları büyüme çağında tespit edilip tedavi olmaya başlaması büyüme çağından sonra uygulanacak kompleks tedavileri daha kolay hale getirmiş olmaktadır.
7-8 yaşlarında uzman bir ortodonti doktorunun muayenesiyle tedavi planı şekillenecektir.
Ortodonti Tedavisi Herkes Tarafından Uygulanabilir mi?
Ortodonti tedavisi ortodontistler tarafından yapılması gereken diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Ortodonti uzmanları 5 yıllık diş hekimliği eğitimini takiben üniversitelerin ortodonti doktora veya uzmanlık programlarında en az 4 yıl ortodonti uzmanlık eğitimi alırlar ve uzmanlık tezi hazırlarlar. Ortodontik tedavinizi mutlaka bir ortodonti uzmanına yaptırmalısınız.
Ortodontik Tedavi Her Yaşta Uygulanabilir mi?
Dişlerdeki çapraşıklığın düzeltilmesi ve dişler arasındaki boşlukların kapatılması her yaşta uygulanabilir. Ancak çene kemikleri ile ilgili bozukluklarda (üst veya alt çenenin ileride veya geride olması gibi durumlarda) ortopedik tedavi uygulanmalıdır. Ortopedik tedavinin başlama yaşını belirlemek için mutlaka ortodontistinize muayene olmalısınız.
Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi Mümkün mü ?
Bilgisayar ortamında dişleriniz aşama aşama düzeltilerek üzerine şeffaf plaklar yapılır. Bu plaklar yemekler harici gün içerisinde sürekli takılmalıdır. Şeffaf plak tedavisine uygun bir diş yapınızın olup olmadığına ortodontistinizin detaylı muayenesi sonucunda karar verilmektedir.
Görünmeyen Tellerle Tel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alınan ölçüler üzerinde laboratuar ortamında kişiye özel, dişlerin iç yüzeyine yapıştırılan braketler ve teller üretilmektedir. Bu sayede tedavi esnasında ağzınızda tel olduğunu hiç kimse farketmeyecektir.
Ortodontik Tedavim Ne Kadar Sürer ?
Kişiden kişiye göre ve uygulanacak tedavi prosedürüne göre değişmekle birlikte ortalama tel tedavisi süresi 6 ay-2 yıl arasında değişmektedir. Bu sürecin uzaması veya kısalması kişiden kişiye değişebilmektedir.
Ortodontik Tedavi Süreci Nasıl İlerler?
Braketleme sonrası tedavi aralıkları 4- 6 hafta arasında değişmektedir.