İmplant, ağızda eksik olan dişlerin yerini tutmak üzere, hem fonksiyon hem fonetik ve hem de estetik açıdan boşluklara yerleştirilen ve titanyumdan üretilmiş yapay diş kökü olarak tanımlanabilir.
İmplant Uygulaması ve Aşamaları Nelerdir ?
İmplant uygulaması bir diş çekiminden daha kolay olmakta ve lokal anestezi altında gerçekteştirilmektedir.
İlk aşamada implant çene kemiğine yerleştirilir. Ardından ortalama 3 ay kadar kişiden kişiye değişiklik gösteren bekleme süreci olur. Bekleme sürecinin amacı kemik oluşumu ve implantın çene kemiğine kaynaşmasını sağlamaktır. Bu süreç bittikten sonra implantın üst yapısının yapılması ise 1-2 haftalık bir zamanda bitmektedir.
İmplantın Bakımı Nasıl Olmalıdır ?
Normal dişlerin sağlığının devamlılığı için ağız hijyenine önem gösterilmesi implantın bakımı için de önemlidir. Dişler günde en az 2 defa, alt ve üst çene için ayrı ayrı 2 dk olacak şekilde etkin fırçalamaya özen gösterilmelidir. 6 ayda rutin diş hekimi kontrollerine gitmeliyiz. Aksi taktirde ağız içindeki dişleri kaybedebileceğimiz gibi yapılan implantı da kaybetme riski oluşmaktadır.
İmplantın Avantajları Nelerdir ?
Diş çürüğü, diş eti hastalığı, dental travma, diş çekimi, dişlerin sallanması gibi sebeplerle kaybedilen dişlerin yerine kuron-köprü uygulamalarıyla bu eksiklikler tamamlanabilmektedir. köprü uygulaması için kişinin en az sağlam iki dişinin kesilip boyutsal olarak küçültülmesi gerekmektedir ve bu uygulamanın geri dönüşü yoktur. İmplant ise sağlam dişlere dokunulmadan sadece diş boşluğu kullanılarak uygulanan bir tedavidir.
Alt-üst damakta hiç dişi olmayan hastalar hareketli proteze alışamamakta, bulantı reflefsi oluşturmakta ve çoğu hastada damaklar ağızda sıkı bir şekilde durmamaktadır. Bu durum hastaları sosyal yönden olumsuz etkilyebilmektedir. Hiç dişi olmayan hastalara implant önemli bir çözüm oluşturmaktadır.
İmplant Kimlere Uygulanabilir?
Kemik gelişimini tamamlayan genç bireylerden üst yaş sınırı gözetmeksizin sağlıklı her bireye uygulanabilir.
Çeşitli hastalığı olanlar ilgili doktorunun onayıyla implant uygulaması gerçekleşebilmektedir. Fakat sistemik hastalığı olup kontrol altında olmayan; şeker hastalığı, kalp hastalığı, kan sulandırıcı kullanan bireyler, baş ve boyun bölgesinden radyoterapi gören gibi hastalar risk altındadır.