Diş Cerrahi Müdahale

Polikliniğimizde normal diş çekimi, kök çekimi, komplikasyonlu diş çekimi, gömülü diş çekimi gibi her türlü diş çekimi işlemi uygulandığı gibi diş çekiminden ayrı olarak, Apikal Rezeksiyon dediğimiz kök ucu lezyonların temizlenmesi, kist ve tümör alınma işlemleri, İmplant öncesi gerekli durumlarda Açık ya da Kapalı Sinüs Lifting (Sinüs Yükseltme-Sinüs Kaldırma), Yumuşak ve Sert Doku Greftleme operasyonu gibi cerrahi girişimler başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

 

Diş çekimi;

alveol kemiği içinde bulunan dişin soket dediğimiz yuvasından ayrılması işlemidir. Normal çekim veya cerrahi çekim olarak sınıflandırılabilir.

Normal diş çekimi;

ağız içinde rahatlıkla görülebilen ve kolayca ulaşılabilen dişlerin soketinden çıkarılması işlemidir.

Cerrahi diş çekimi;

ağız içinde rahatlıkla görülemeyen, ulaşılması zor durumlarda bir miktar dişeti ve kemiğin görüşü sağlayabilmesi ve dişe ulaşılmasını kolaylaştırmak için kaldırılarak yapılan işlemdir.

Diş Çekimi Ne Zaman Yapılır?

  • Dolgu, kanal tedavisi, post, kron-köprü gibi uygulamalarla tedavi edilemeyecek dişler
  • Diş eti hastalığı nedeniyle kemik desteği azalıp sallanmaya başlayan dişlerin dişeti tedavisi ile tedavisi mümkün olamıyorsa
  • Komşu dişlere çeşitli problem oluşturabilen tam gömülü ve ya yarı gömülü dişler. (özellikle yirmi yaş dişleri)
  • Ortodontik olarak dişlerin düzeltilmesinde çene kavsinde yer sağlamak amaçlı
  • Zamanı geldiği halde düşmeyen süt dişleri

Eksilen dişlerin yerlerine köprü veya implant uygulaması düşünülmelidir.

Apikal Rezeksiyon; Dişlerin kök ucunda oluşan iltihaplı kısım eğer bir kanal tedavisi ile giderilemiyorsa alternatif tedavi yöntemi Apikal Rezeksiyon’dur. Küçük ve basit bir cerrahi girişim ile dişin kök ucuna ulaşılarak iltihaplı bölge temizlenir, infekte kök ucu kesilir ve diş çekimine gerek kalmadan diş uzun süre daha kullanılabilir.

Kist ve Tümör Ameliyatları; Kistler yumuşak doku şeklinde olabildiği gibi içi sıvı ya da gaz dolu baloncuk şeklinde de görülebilen normalin dışında patolojik oluşumlardır. Ağız içi kistler genellikle kemik içinde olmakla birlikte bazen yumuşak doku içinde de görülebilir.

Tümörler ise; vücudun herhangi bir yerinde olabildiği gibi ağız içinde görülebilen ve dokuların anormal şekilde büyümesi şeklinde ortaya çıkan patolojik oluşumlardır. Kistlerde olduğu gibi tümörler de gerek yumuşak doku gerekse sert dokularda ortaya çıkabilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Gerek kist ve gerekse tümörlerin alınmasından sonra çıkarılan parçanın patoloji laboratuvarlarında incelenmesi gereklidir.

Sinüs Lifting (Sinüs Yükseltme-Sinüs Kaldırma); Üst çene arka bölgelerde implant düşünüldüğü ama implantı yerleştirmek için yeterli kemik kalınlığına sahip olunmadığı durumlarda sinüs tabanına kemik greft uygulaması ile sinüs tabanının yükseltilmesi ve bölgede kemik kalınlığını artırarak implant için uygun ortamın hazırlanmasıdır. Ağız içinden küçük bir pencere açılarak sinüse ulaşılır ve sinüs tabanına yeteri kadar greft ilavesi sonrası açılan bölge dikişle kapatılarak işlem sonuçlandırılır. Ancak işlemin başarıyla tamamlanması yaklaşık 3-6 aylık bir zaman gerektirir.

Yumuşak ve Sert Doku Greftleme; Ağız içinde yeme, konuşma ya da estetik olarak normalin dışındaki şekil bozukluklarının tedavisinde bir takım biomateryallerin kullanılması ile yapılan tedavi yöntemidir. Bu tür tedavilerde kullanılan biomateryaller, greftin kişinin kendi vücudunun bir başka bölgesinden temin edilen greftler olabileceği gibi (Otojen Greft), bir başka kişiden alınan greftler (Allogreft) ve hayvan kaynaklı greftlerde (Xenogreft) olabilir.